Izgubljeno & nađeno

 

Šta uraditi ukoliko vam se prtljag izgubi?


Ukoliko često putujete zrakoplovom vjerovatno ste iskusili taj neprijatni osjećaj koji vas preplavi dok zurite u pokretnu traku za prtljag, skakućući sa jedne noge na drugu i gledajući zavidno u putnika koji već preuzima svoj prtljag. Broj torbi koje izlaze na traku postaje sve manji i manji, gomila skupljena oko trake je otišla i onda u očaju zaključujete da vaš prtljag nije došao. Ukoliko ste loše sreće, jedno putovanje je više nego dovoljno da se nešto slično desi. 
Pitate se šta uraditi? 
Bez obzira na kojem aerodromu se desi ova neugodnost i kojom zrakoplovnom kompanijom ste putovali, vaš prvi korak bi trebao biti odlazak u aerodromski ured za izgubljene-nađene stvari. Zato, potražite oznaku izgubljeno-nađeno ili uobičajenu skraćenicu LL (Lost and Found). 
Na Međunarodnom aerodromu Sarajevo Odjel za izgubljeni-nađeni prtljag je smješten u terminalnoj zgradi, vidno je označen i lako ga je uočiti, potrebno je samo da napustite prostor za preuzimanje prtljaga, prođete carinsku kontrolu i već ste tu. 
Radno vrijeme Odjela za izgubljeni-nađeni prtljag je usklađeno sa zvaničnom otvorenošću aerodroma Sarajevo. 
Vrijeme kada se preuzima prispjeli prtljag je ograničeno:
08:00 - 11:00 h
17:30 - 20.00 h


Odjel za izgubljeni-nađeni prtljag na sarajevskom aerodromu je opremljen izuzetno sofisticiranim računarskim sistemom traganja za izgubljenim prtljagom (WORLD TRACER) u kojem radi dobro obučeno i ljubazno osoblje. 
Također, dobro je znati da u Odjel za izgubljene-nađene stvari ne prispjeva samo prtljag izgubljen na letovima već i sve ostale stvari zaboravljene na drugim mjestima unutar aerodroma (npr. KDZ kontrola na ulazu u zgradu - to ne uključuje KDZ kontrolu od strane policije na ulazu u gate), restoran, toalet, čekaonice itd.), kao i stvari zaboravljene u zrakoplovu. Kada se utvrdi da je vaša izgubljena prtljaga evidentirana kao pronađena njeno preuzimanje možete dogovoriti sa osobljem Odjela za izgubljene-nađene stvari.

Sve informacije možete dobiti na:
Tel: +387 33 289 105
Fax: +387 33 289 127
lost-found@sarajevo-airport.baSarajevo Airport Magazine

Oglasna ploča

Tečnosti (aerosoli i gelovi ) koje se u ručnom prtljagu mogu unijeti u zrakoplov

DOZVOLJENO:

 

 

Od 31.01.2014


 

Proizvodi iz bescarinske prodavnice čvrsto zatvoreni u sigurnosnoj vrećici

Proizvod sa računom mora ostati čvrsto zatvoren u sigurnosnoj vrećici koja se dobija prilikom kupovine

 

 

Tečnosti u spremnicima od 100 ml ili manje

Pakovane u jednoj, prozirnoj plastičnoj vrećici od 1 litra koja se može otvoriti

 

 

Lijekovi i specijalni dijetalni proizvodi, kao što je hrana za bebe.

 

 

 

NIJE DOZVOLJENO:

 

 

Sve druge tečnosti morate nositi u odvojenom prtljagu

 

TEČNOSTI SU PREDMET SIGURNOSNIH PREGLEDA


Za sva dodatna pojašnjenja kontaktirajte službenike našeg aerodroma, zračnog operatora ili agenta koji vam je prodao kartu

 

 

 

 

Informacije o tečnostima, aerosolima i gelovima

 

Samo se određene tečnosti mogu nositi u ručnom prtljagu, uz obavezno pokazivanje na sigurnosnoj kontroli


- Dole navedena pravila važe za sve tečnosti, aerosole, gelove, paste, losione, kreme, džemove, tečne/čvrste mješavine i druge proizvode slične gustoće

 

 

Putovanje s tečnostima iz becarinskih prodavnica:


 - Od 31.01.2014 svi tečni proizvodi kupljeni u bescarinskoj prodavnici na aerodromu ili u zrakoplovu mogu se nositi u ručnom prtljagu

- Vaš tečni proizvod kupljen u bescarinskoj prodavnici, zajedno s računom, mora se u momentu kupovine čvrsto zatvoriti u sigurnosnu vrećicu sa crvenom ivicom.

- Ne otvarajte sigurnosnu vrećicu dok ne stignete na krajnje odredište

 - Službenik službe sigurnosti može zatražiti da otvori većicu radi skeniranja (KD pregleda). U slučaju da presjedate na drugom aerodromu, upozorite službenika da vaš tečni proizvod ponovo čvrsto zatvori u novu sigurnosnu vrećicu

 

 

Putovanje s drugim tečnostima, aerosolima i gelovima:


DOZVOLJENO: Tečnosti u spremnicima od 100 ml ili manje u jednoj, prozirnoj plastičnoj vrećici od 1 litre koja se može otviriti (vidi sliku)

 

DOZVOLJENO: Lijekovi i specijalni dijetalni proizvodi (npr. hrana za bebe), neophodni u putu. Od Vas se može tražiti da pokažete dokaz o autentičnosti

 

ZABRANJENO: Sve druge tečnosti, aerosole i gelove trebate nositi u odvojenom prtljagu

 

 

Na aerodromu:


Pokažite tečnosti koje nosite odvojeno od ostalog prtljaga radi skeniranja na sigurnosnom pregledu

 

- Izuzetno, službenici službe sigurnosti mogu otvoriti bočice ili spremnike radi skeniranja (KD pregleda)

 

- Izuzetno i isključivo iz sigurnosih razloga nošenje tečnosti može biti zabranjeno

 

Više informacija putnici mogu dobiti od Sektora Zaštite i sigurnosti na : +387 33 289-210 ili +387 33 289-219.


Međunarodni aerodrom Sarajevo u službi očuvanja okoline

 

 J.P. Međunarodni aerodrom "Sarajevo" d.o.o. Sarajevo bilježi rast prometa koji  ima određene uticaje na okolinu. Kako ti uticaji ne bi narušili okruženje, provodi se politika zaštite okoline i jačanje upravljanja okolinom. U skladu sa međunarodnim normama i zakonskim regulativama, politika okolinskog upravljanja podrazumijeva kontinuirano planiranje, provjeravanje i ocjenjivanje učinkovitosti poduzetih aktivnosti za zaštitu okoline.

Kontinuirano praćenje stanja okoline i ažurna izvještavanja o zagađenjima, otpadu i potrošnji energenata, te korištenje najbolje dostupnih informacija i tehnologije, čini upravljanje okolinom efikasnijim.

Glavni ciljevi održavanja okolinskog upravljanja su:

- Smanjenje negativnih učinaka na okolinu;

- Smanjenje rizika od ekoloških incidenata;

- Smanjenje troškova kroz očuvanje sirovina i energije;

- Povećanje sposobnosti brze i učinkovite intervencije;

- Poboljšani ugled i stvaranje povjerenja kod lokalne zajednice;

- Kompetitivna prednost;

- Pravna sigurnost zbog poštivanja Zakona o zaštiti okoline;

- Otvaranje mogućnosti za  dobivanje ovlasti i dopuštenja od lokalnih i državnih vlasti, te sredstava iz raznih fondova;

- Unapređenje ugleda Društva;

- Bolje korištenje energije i zaštita voda, pažljivo biranje sirovina i kontrolirano prikupljanje otpada za reciklažu;

- Smanjenje financijskog tereta zbog reaktivnih upravljačkih strategija kao što su popravci, čišćenja, plaćanje kazni zbog kršenja zakona;

- Smanjenje rizike za kazne i moguće sudske procese;

- Poboljšanje uvjeta radnog okruženja.

 

Trajno poboljšanje sistema upravljanja okolinom postiže se izradom prikladnih programa, osiguravanjem resursa i pravovremenim izvještavanjem o statusu njihove provedbe.

Prilikom definiranja programa osobito je važno identificirati sve aktivnosti koje treba provesti u skladu  sa zakonskim zahtjevima te sistematski pratiti promjene koje mogu uticati na uspostavljeni sistem upravljanja okolinom na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

 

Obaveze Društva definirane prema okolinskoj dozvoli izdatoj od strane Federalnog ministarstva okoliša i turizma, za 2012. godinu, uspješno su izvršene.

 

J.P. Međunarodni aerodrom "Sarajevo" d.o.o. Sarajevo će i ubuduće informirati svoju javnost o stanju i zaštiti okoline. Otvoreni smo za dijalog i saradnju s javnošću, a svi prijedlozi i pitanja su dobrodošli.


 

Tel: 033/289-206

E-mail: spehilj@sarajevo-airport.ba


Vaš  Međunarodni aerodrom  Sarajevo

 

Pogledajte dokument (BA)