20.01.2014 Sarajevski aerodrom u 2013. oborio rekord po broju putnika

Godina 2013. ostat će zapisana u historiju Međunarodnog aerodroma Sarajevo, kao jedna od najuspješnijih poslovnih godina u radu ovog preduzeća.


 


Zahvaljujući  zalaganju Uprave i cjelokupnog kolektiva  Međunarodnog aerodroma Sarajevo, ovo preduzeće uspješno je realizovalo visoko  zadane ciljeve s početka 2013.godine.

 

Ostvaren je rekordan rezultat po pitanju broja putnika u historiji ovog preduzeća, koji  za 2013. godinu iznosi 665.638, što je za 15% više u odnosu na 2012. godinu.

 

Zabilježeno je i povećanje broja  aviooperacija, kojih je u 2013. godini realizovano 5.512, što je za 4% više u odnosu na 2012. godinu.

 

Rast prometa odrazio se i na finansijske rezultate poslovanja, pa je tako zabilježen rast prihoda u gotovo svim profitnim centrima: putnički servis, prihvat i otprema zrakoplova, trgovina, kargo i komplementarne usluge. 

 

Svjesni da se uspjeh u poslovanju ne mjeri samo ostvarenjem finansijskih rezultata nego i u aktivnostima u segmentu društvene odgovornosti, Međunarodni aerodrom Sarajevo je svoju društveno odgovornu praksu nastavio i u 2013. godini kroz stalnu brigu o lokalnoj zajednici, odgovornim odnosom prema zaštiti okoline, te kroz donacije i sponzorstva, usmjerena u humanitarne svrhe, sportske i kulturne manifestacije.

 

Kada su u pitanju poslovna dostignuća, veliki uspjeh za Međunarodni aerodrom Sarajevo u prošloj godini predstavlja i recertifikacija po međunarodnim ISO standardima ISO 9001 Sistem upravljanja kvalitetom i 14001 Sistem okolinskog upravljanja i certifikacija po ISO 27001- Sistem upravljanja zaštitom informacija.

 

Ovim je Međunarodni aerodrom Sarajevo postao jedan od rijetkih privrednih subjekata u BiH koji radne procese u potpunosti prilagođava internacionalnim standardima: ISO 9001:2008, 14001:2004. i 27001:2005.

 

Aerodrom Sarajevo već godinama veliki značaj pridaje i edukaciji svojih uposlenika kao i unapređenju i razvoju Centra za obuku stručnog osoblja, stoga je ovom centru 2013. godine dodjeljen Certifikat LH Cargo (Lufthansa Cargo). Edukacija uposlenika na Aerodromu Sarajevo prepoznata je kao jedna od ključnih pokretača razvoja kompanije.

 

Poslovni planovi za tekuću godini ogledaju se u dolasku švedske aviokompanije SAS ( Scandinavian Airlines System),  koja je vodeći avioprijevoznik u skandinavskim zemljama, planirano je i uvođenje direktne linije na relaciji Berlin –Sarajevo- Berlin od strane Germanwingsa, a ponovo su aktualizirani i pregovori sa najvećom low cost avio kompanijom u istočnoj Evropi, Wizz Airom.

 

Tokom trajanja ljetne sezone i Svjetskog nogometnog prvenstva očekuje se rast broja čarter letova za 3%  kao i povećanje redovnih linija, te je shodno očekivanom rastu prometa za tekuću godinu planirana i rekonstrukcija Terminala B u dolascima na međunarodnom dijelu, a sve u cilju pružanja još kvalitetnije usluge putnicima najprometnijeg aerodroma u BiH, pred kojim je, ako je suditi prema prognozama i planovima, još jedna uspješna poslovna godina.


Sarajevo Airport Magazine

Oglasna ploča

Tečnosti (aerosoli i gelovi ) koje se u ručnom prtljagu mogu unijeti u zrakoplov

DOZVOLJENO:

 

 

Od 31.01.2014


 

Proizvodi iz bescarinske prodavnice čvrsto zatvoreni u sigurnosnoj vrećici

Proizvod sa računom mora ostati čvrsto zatvoren u sigurnosnoj vrećici koja se dobija prilikom kupovine

 

 

Tečnosti u spremnicima od 100 ml ili manje

Pakovane u jednoj, prozirnoj plastičnoj vrećici od 1 litra koja se može otvoriti

 

 

Lijekovi i specijalni dijetalni proizvodi, kao što je hrana za bebe.

 

 

 

NIJE DOZVOLJENO:

 

 

Sve druge tečnosti morate nositi u odvojenom prtljagu

 

TEČNOSTI SU PREDMET SIGURNOSNIH PREGLEDA


Za sva dodatna pojašnjenja kontaktirajte službenike našeg aerodroma, zračnog operatora ili agenta koji vam je prodao kartu

 

 

 

 

Informacije o tečnostima, aerosolima i gelovima

 

Samo se određene tečnosti mogu nositi u ručnom prtljagu, uz obavezno pokazivanje na sigurnosnoj kontroli


- Dole navedena pravila važe za sve tečnosti, aerosole, gelove, paste, losione, kreme, džemove, tečne/čvrste mješavine i druge proizvode slične gustoće

 

 

Putovanje s tečnostima iz becarinskih prodavnica:


 - Od 31.01.2014 svi tečni proizvodi kupljeni u bescarinskoj prodavnici na aerodromu ili u zrakoplovu mogu se nositi u ručnom prtljagu

- Vaš tečni proizvod kupljen u bescarinskoj prodavnici, zajedno s računom, mora se u momentu kupovine čvrsto zatvoriti u sigurnosnu vrećicu sa crvenom ivicom.

- Ne otvarajte sigurnosnu vrećicu dok ne stignete na krajnje odredište

 - Službenik službe sigurnosti može zatražiti da otvori većicu radi skeniranja (KD pregleda). U slučaju da presjedate na drugom aerodromu, upozorite službenika da vaš tečni proizvod ponovo čvrsto zatvori u novu sigurnosnu vrećicu

 

 

Putovanje s drugim tečnostima, aerosolima i gelovima:


DOZVOLJENO: Tečnosti u spremnicima od 100 ml ili manje u jednoj, prozirnoj plastičnoj vrećici od 1 litre koja se može otviriti (vidi sliku)

 

DOZVOLJENO: Lijekovi i specijalni dijetalni proizvodi (npr. hrana za bebe), neophodni u putu. Od Vas se može tražiti da pokažete dokaz o autentičnosti

 

ZABRANJENO: Sve druge tečnosti, aerosole i gelove trebate nositi u odvojenom prtljagu

 

 

Na aerodromu:


Pokažite tečnosti koje nosite odvojeno od ostalog prtljaga radi skeniranja na sigurnosnom pregledu

 

- Izuzetno, službenici službe sigurnosti mogu otvoriti bočice ili spremnike radi skeniranja (KD pregleda)

 

- Izuzetno i isključivo iz sigurnosih razloga nošenje tečnosti može biti zabranjeno

 

Više informacija putnici mogu dobiti od Sektora Zaštite i sigurnosti na : +387 33 289-210 ili +387 33 289-219.


Međunarodni aerodrom Sarajevo u službi očuvanja okoline

 

 J.P. Međunarodni aerodrom "Sarajevo" d.o.o. Sarajevo bilježi rast prometa koji  ima određene uticaje na okolinu. Kako ti uticaji ne bi narušili okruženje, provodi se politika zaštite okoline i jačanje upravljanja okolinom. U skladu sa međunarodnim normama i zakonskim regulativama, politika okolinskog upravljanja podrazumijeva kontinuirano planiranje, provjeravanje i ocjenjivanje učinkovitosti poduzetih aktivnosti za zaštitu okoline.

Kontinuirano praćenje stanja okoline i ažurna izvještavanja o zagađenjima, otpadu i potrošnji energenata, te korištenje najbolje dostupnih informacija i tehnologije, čini upravljanje okolinom efikasnijim.

Glavni ciljevi održavanja okolinskog upravljanja su:

- Smanjenje negativnih učinaka na okolinu;

- Smanjenje rizika od ekoloških incidenata;

- Smanjenje troškova kroz očuvanje sirovina i energije;

- Povećanje sposobnosti brze i učinkovite intervencije;

- Poboljšani ugled i stvaranje povjerenja kod lokalne zajednice;

- Kompetitivna prednost;

- Pravna sigurnost zbog poštivanja Zakona o zaštiti okoline;

- Otvaranje mogućnosti za  dobivanje ovlasti i dopuštenja od lokalnih i državnih vlasti, te sredstava iz raznih fondova;

- Unapređenje ugleda Društva;

- Bolje korištenje energije i zaštita voda, pažljivo biranje sirovina i kontrolirano prikupljanje otpada za reciklažu;

- Smanjenje financijskog tereta zbog reaktivnih upravljačkih strategija kao što su popravci, čišćenja, plaćanje kazni zbog kršenja zakona;

- Smanjenje rizike za kazne i moguće sudske procese;

- Poboljšanje uvjeta radnog okruženja.

 

Trajno poboljšanje sistema upravljanja okolinom postiže se izradom prikladnih programa, osiguravanjem resursa i pravovremenim izvještavanjem o statusu njihove provedbe.

Prilikom definiranja programa osobito je važno identificirati sve aktivnosti koje treba provesti u skladu  sa zakonskim zahtjevima te sistematski pratiti promjene koje mogu uticati na uspostavljeni sistem upravljanja okolinom na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

 

Obaveze Društva definirane prema okolinskoj dozvoli izdatoj od strane Federalnog ministarstva okoliša i turizma, za 2012. godinu, uspješno su izvršene.

 

J.P. Međunarodni aerodrom "Sarajevo" d.o.o. Sarajevo će i ubuduće informirati svoju javnost o stanju i zaštiti okoline. Otvoreni smo za dijalog i saradnju s javnošću, a svi prijedlozi i pitanja su dobrodošli.


 

Tel: 033/289-206

E-mail: spehilj@sarajevo-airport.ba


Vaš  Međunarodni aerodrom  Sarajevo

 

Pogledajte dokument (BA)