Česta pitanja

1. Koje se mjere provode na Međunarodnom aerodromu Sarajevo u cilju sprečavanja širenja virusa COVID 19 ?

Na Međunarodnom aerodromu Sarajevo se provode sve mjere propisane od strane Zavoda za javno zdravstvo FBIH a u skladu sa epidemiološkom situacijom. Putnički terminal se svakodnevno čisti i dezinfikuje, posebno prostori u kojima je povećana frekvencija ljudi. Na šalterima za registraciju putnika i prtljaga postavljena je transparentna zaštitna barijera te je osigurano obavezno poštivanje fizičke distance ( 2 metra ). Na ulazu u zgradu putničkog terminala nalaze se  dezinfekciona sredstva koja su postavljena na više punktova. Informacije za putnike vezane za epidemiološke mjere i pravila su dostupne na monitorima u Terminalu, na banerima i informativnim lecima.

2. Da li je potrebno nositi zaštitnu masku na aerodromu?

Nošenje zaštitne maske je preporuka za sve putnike, kao i radnike Međunarodnog aerodroma Sarajevo. Ukoliko nemate masku prije ulaska u putnički terminal, možete je kupiti na trafici I-novina. Osigurajte njihovu pravilnu upotrebu i zbrinjavanje i zamijenite ih svaka 4 sata.

Na  letovima LH grupacije (Austrian Airlines, Lufthansa i Swiss ), obavezno nošenje zaštitne maske FFP2 koja pokriva nos i usta. Od ove obaveze su izuzeta djeca do 6 godina na letovima (Austrian Airlines i Lufthansa ), kao i djeca do 12 godina ( na letovima Swiss International Airlines).
Masku je obavezno imati tokom cijelog leta, a možete je kupiti u Duty Free Shop-u na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

3. Da li je na Međunarodnom aerodromu Sarajevo moguće uraditi test na Covid 19?

Da, na aerodromu je moguće izvršiti antigen i RT-PCR test, a vrijeme potrebno za dobijanje rezultata testa će biti 15-20 minuta za antigen testiranje, odnosno jedan i pol sat za PCR test.

Planirano je da se antigen testiranje vrši unutar terminalne zgrade, dok bi se PCR testiranje obavljalo na prostoru ispred zgrade terminala po drive-in principu.

Cijena PCR testiranja je 100 KM, dok antigen testiranje košta 45 KM, a cijene su formirane uzimajući u obzir brzinu obrade uzoraka i dobijanje rezultata.

4. Da li su uvedene neke promjene prilikom registracije na let?

Preporučujemo da se ukoliko je moguće registrujete na let od kuće, putem online aplikacije te da kontaktirate aviokompaniju sa kojom planirate putovanje te provjerite status leta. Planirajte svoj dolazak 90-120 minuta prije predviđenog vremena polijetanja kako biste imali dovoljno vremena za prolazak svih propisanih procedura. Nakon što ste se registrovali na let, uputite se prema pasoškoj kontroli i predviđenom izlazu. Prilikom boravka u čekaonici poštujte fizičku distancu. Prilikom stajanja u redu i/ili prilikom sjedenja poštujte postavljene oznake.

5. Koji dokumenti su mi neophodni prilikom registracije na let?

Prilikom registracije na let potrebno je da imate validni putni dokument, kao i avionsku kartu. Za drugu neophodnu dokumentaciju molimo da kontaktirate aviokompaniju sa kojom planirate putovanje.

https://www.sia.ba/Page/Aviokompanije?fbclid=IwAR2gXbzQyMdkLlOnkA8nsYXbmTV6pQuJOWFwClIEWlqvmpR_SRP3RaFt2qg

6. Kakve su procedure za ulazak i izlazak iz BIH?

Molimo vas da se o procedurama za ulazak i izlazak iz Bosne i Hercegovine, koje propisuju nadležne državne institucije, blagovremeno informišete na web stranici Ministarstva vanjskih poslova.

http://www.mvp.gov.ba/default.aspx?template_id=43&pageIndex=1 https://www.iata.org/en/publications/timatic/

7. Postoji li kakvo ograničenje količine ili veličine pakiranja dezinfekcijskog sredstva koje mogu ponijeti u ručnom prtljagu?

U ručnom prtljagu možete imati više od jednog pakovanja dezinfekcijskog sredstva, s tim da jedno pakovanje ne sadrži više od 100 ml.

PREPORUKE:

https://www.sarajevo-airport.ba/List/Covid-19/Read/1623/Preporuke%20za%20dr%C5%BEavljane%20BiH%20i%20strane%20dr%C5%BEavljane%20koji%20ulaze%20u%20BiH

 

Ova stranica koristi kolačiće. Kolačići se koriste za poboljšanje korisničkog iskustva i funkcionalnosti stranice.