Poslušajte

Preventivne mjere na Međunarodnom aerodromu Sarajevo

Kao logičan slijed sveukupnih aktivnosti i mjera koje se preduzimaju u Bosni i Hercegovini s ciljem spriječavanja širenja virusa pandemijske gripe tipa A (H1N1), Međunarodni aerodrom Sarajevo kao vrlo bitna karika u čitavom lancu mjera prevencije poduzima i provodi aktivnosti koje se ogledaju u slijedećem:
  1. Učestalo provjetravanje prostorija u kojima boravi veliki broj ljudi – najbitnija je prirodna ventilacija;
  2. Pojačano čišćenje dezinfekcionim sredstvima svih površina i prostora, prvenstveno toaleta;
  3. Osigurana je dovoljna količina personalne zaštitne opreme (maske, rukavice) za sve uposlenike koji prirodom posla mogu doći u kontakt sa osobama – potencijalnim prenosnicima virusa i koja će se koristiti u slučaju najave takvih (suspektnih) putnika na letu.
Navedene mjere su predložene od strane Federalnog ministarstva zdravstva i Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH, a na osnovu smjernica i preporuka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), Međunarodnih zdravstvenih propisa (IHR), te Međunarodne asocijacije za zračni transport (IATA) i Međunarodnog Vijeća za aerodrome (ACI).Ova stranica koristi kolačiće. Kolačići se koriste za poboljšanje korisničkog iskustva i funkcionalnosti stranice.