Poslušajte

Croatia Airlines obilježila 25 godina letenja na liniji Zagreb – Sarajevo i četvrt stoljeća saradnje s Međunarodnim aerodromom Sarajevo

  Croatia Airlines je danas obilježila 25. godišnjicu letenja na međunarodnoj redovnoj liniji Zagreb - Sarajevo, a istovremeno i četvrt stoljeća uspješne poslovne saradnje sa Međunarodnim aerodromom Sarajevo. U povodu toga svi putnici na letu Zagreb – Sarajevo – Zagreb nagrađeni su vaučerom u iznosu od 25 eura, koji će moći iskoristiti prilikom kupovine zrakoplovne karte za sljedeće putovanje Croatia Airlinesom. Simbolične poklone za putnike na letu Sarajevo – Zagreb osigurali su i iz Međunarodnog aerodroma Sarajevo te se na taj način pridružili čestitkama ovog značajnog jubileja.

  Hrvatski nacionalni avioprijevoznik obavio je prvi međunarodni let Zagreb - Sarajevo u augustu 1996. godine putničkim zrakoplovom ATR42. Od tada do danas zrakoplovi Croatia Airlinesa kontinuirano povezuju glavne gradove Hrvatske i Bosne i Hercegovine tokom cijele godine, a jedinu privremenu obustavu letova lani je uzrokovala pandemija koronavirusa. Ukupno je obavljeno 32.220 letova i pritom prevezeno gotovo 1,113.000 putnika.

  „Drago nam je što građanima Bosne i Hercegovine već 25 godina pružamo izravnu zračnu vezu s Hrvatskom i što kvaliteti proizvoda pridonosi uspješna suradnja s Međunarodnim aerodromom Sarajevo. Svakodnevni letovi između Zagreba i Sarajeva, koje obavljamo i u ovom razdoblju zdravstvene krize, potvrđuju da nam je tržište BiH uvijek bilo i ostat će veoma važno regionalno tržište na kojem smo dostupni i poslovnim ljudima i turistima“ – rekao je Jasmin Bajić, predsjednik Uprave Croatia Airlinesa.

  Današnjoj prigodi prisustvovalo je i aktuelno i tadašnje rukovodstvo Međunarodnog aerodroma Sarajevo i tom prilikom su istakli: „Prije svega čestitamo aviokompaniji Croatia Airlines, našem dugogodišnjem i respektabilnom poslovnom partneru, na uspješnom poslovanju koje već decenijama grade, ne samo u Sarajevu, nego širom Evrope i svijeta.“

  Zajednička priča Međunarodnog aerodroma Sarajevo i Croatia Airlinesa započela je u augustu poslijeratne '96. godine, kada je avion ove aviokompanije među prvima sletio na tek obnovljeni aerodrom, koji je tada i zvanično otvoren za civilni zračni saobraćaj. Dobro je poznato da su poslijeratnom otvorenju aerodroma prethodili mjeseci mukotrpnog rada i obnove čemu su ponajviše doprinijeli tadašnji radnici MAS-a predvođeni gosp. Bakirom Karahasanovićem, Farukom Kopčićem, Elvedinom Begićem. I danas su, u povodu jubileja uz čestitke osoblju Croatie Airlines, istaknuli da je otvaranje linije na relaciji Zagreb - Sarajevo bio samo jedan od dokaza da se predani rad u cilju rekonstrukcije potpuno devastiranog aerodroma isplatio.
  Od tada do danas Croatia Airlines je na relaciji Zagreb-Sarajevo-Zagreb obavila na desetine hiljada operacija povezujući Sarajevo, ne samo sa hrvatskom metropolom nego i sa drugim svjetskim destinacijama.

  „Stoga još jednom želimo zahvaliti cjelokupnom kolektivu Croatia Airlinesa na ukazanom povjerenju i uspješnoj poslovnoj saradnji koju zajednički gradimo proteklih 25 godina, u nadi i uvjerenju da ćemo i ubuduće biti pouzdan partner, prepoznatljiv po kvalitetu i sigurnosti svojih usluga“ naglasili su iz Uprave Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

  Ova stranica koristi kolačiće. Kolačići se koriste za poboljšanje korisničkog iskustva i funkcionalnosti stranice.