Poslušajte

Otvaranje direktne avionske linije Bari - Sarajevo

Divna vijest stiže nam od naših prijatelja iz Italije. Najavili su otvaranje direktne avionske linije Bari – Sarajevo.
Oko šezdeset minuta leta povezalo bi naše Sarajevo sa prekrasnim lučkim gradom Bari; približilo njihove historijske, kulturne i prirodne ljepote i znamenitosti; spojilo privrednike, umjetnike, studente... a pogotovo zbližilo naše građane.
„Ova inicijativa je potvrda vrijednosti Sarajeva, ali i prilika za još snažnije turističke i poslovne veze sa italijanskim gradovima, ovaj put sa Bari-jem, važnim privrednim, turističkim i univerzitetskim centrom južne Italije“, istakla je gradonačelnica Benjamina Karić na danas održanom online Okruglom stolu, kojem su prisustvovali predstavnici političkog, privrednog, turističkog, univerzitetskog života dvaju gradova, regija i država.
Partneri iz Barija, centraitalijanske južne regije Apulije, u svojim obraćanjima iskazali su spremnost da i na ovaj način uspostave direktan "most" bliže saradnje i komunikacije sa zapadnim Balkanom i njegovim institucijama.
Jelica Grujić u ime Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH naglasila da će avionska linija Bari – Sarajevo biti korisna za turizam, poslovanje i jačanje veza.
„S obzirom da proširujemo naše kapacitete, možemo povećati obim aviosaobraćaja i tako realizovati i ovaj važan projekat za Aerodrom, Sarajevo i BiH“, kazao je direktor Međunarodnog aerodroma u Sarajevu, Alan Bajić.
Okruglom stolu prisustvovali su i ambasador BiH u Italiji, Slavko Matanović i ambasador R Italije u BiH, Marco di Ruzza.
Inače, inicijativu je pokrenuo italijanski novinar Franco Giuliano i njegove fondacije L'isola che non c'é - Ostrvo koje ne postoji, koji je bio u BiH i Sarajevu za vrijeme rata i izvještavao sa ovih prostora tako da je posebno emotivno vezan za naš grad.

 

Ova stranica koristi kolačiće. Kolačići se koriste za poboljšanje korisničkog iskustva i funkcionalnosti stranice.