Poslušajte

Uspješno okončan postupak certifikacije aerodromskog operatora J.P. Međunarodni aerodrom Sarajevo d.o.o Sarajevo

Početkom 2021. Međunarodni aerodrom Sarajevo je podnio zahtjev kod BHDCA ( Direkcija za civilno zrakoplovstvo) za certificiranje aerodroma prema Pravilniku o utvrđivanju zahtjeva i upravnih postupaka u vezi sa aerodromima, odnosno EASA (Easy Access Rules for Aerodromes (Regulation (EU) No 139/2014) standardima. Uspostavljen je Tim za implementaciju ovog projekta, sačinjen od radnika aerodroma – stručnjaka iz više različitih oblasti, koji su radili na razradi zahtjeva EASA-e.
Krajem maja, tim stručnjaka BHDCA pristupio je detaljnom nadzoru i pregledu ispunjenosti zahtjeva prema Pravilniku odnosno EASA-i, što je imalo za cilj izdavanje potvrde – certifikata aerodromskog operatora za J.P. Međunarodni aerodrom Sarajevo d.o.o Sarajevo.
U toku postupka izvršen je detaljan pregled svih dokumenata koji se odnose na procedure za obavljanje aviooperacija na aerodromu, održavanje aerodroma i sistema upravljanja sigurnošću zatim je provedena analiza primjene dokumenata u praksi, kao i operativni pregled aerodroma, te je sačinjen izvještaj o provedenoj certifikaciji.
U konačnici je izdato rješenje kojim se potvrđuje da J.P. Međunarodni aerodrom Sarajevo d.o.o Sarajevo ispunjava uslove da upravlja međunarodnim aerodromom Sarajevo - LQSA, u skladu sa Zakonom o zrakoplovstvu BIH, primjenjivim propisima donijetim na osnovu njega, osnovnim uslovima za certifikaciju (CB – certification basis), uslovima potvrde i aerodromskim priručnikom.
Od 01.06.2022. J.P. Međunarodni aerodrom Sarajevo d.o.o Sarajevo je prvi u Bosni i Hercegovini koji je nosilac ovog certifikata izdatog na neograničeno vrijeme.
Međunarodni aerodrom Sarajevo će i dalje provoditi sve aktivnosti u pogledu redovnih inspekcijskih kontrola iz različitih oblasti.

 

Ova stranica koristi kolačiće. Kolačići se koriste za poboljšanje korisničkog iskustva i funkcionalnosti stranice.