Započeli radovi na proširenju platforme

U skladu sa planiranim aktivnostima vezanim za proširenje kapaciteta Međunarodnog aerodroma Sarajevo početkom sedmice su započeli radovi na proširenju platforme - manevarske površine za parkiranje zrakoplova. Riječ je o I fazi projekta koja podrazumijeva i sanaciju parking pozicije 1.
Postojeća platforma je pravougaonog oblika ukupne površine 38.000 m² (uključujući stazu za vožnju / taksiranje zrakoplova po platformi) i može primiti do 7 zrakoplova kodnog slova C (zrakoplovi čiji je max. raspon krila do 36 m) kao što su Air Bus AE321, Boing B737-800 i sl.
Cjelokupan projekat je vezan za proširenje platforme sa postojećih 7 za dodatne 4 parking pozicije zrakoplova, te će sa okončanjem ovoga projekta platforma sarajevskog aerodroma imati 11 parking pozicija za zrakoplove tipa C, što predstavlja povećanje kapaciteta za cca 60%.
Osim građevinskih radova vezanih za asfaltne i betonske podloge (planirana je ugradnja cca 3.500 m3 betona), riječ je i o obimnim elektro i hidro radovima koji će pratiti realizaciju ovog značajnog projekta. Izvođač radova je kompanija Strabag d.o.o., a završetak radova je planiran krajem tekuće godine.

 

Ova stranica koristi kolačiće. Kolačići se koriste za poboljšanje korisničkog iskustva i funkcionalnosti stranice.