Novi rekord i novi milion za Međunarodni aerodrom Sarajevo

Prethodna godina ostat će upamćena kao godina sjajnih rezultata za najprometniji aerodrom u Bosni i Hercegovini, a rekordne brojke to i dokazuju. U 2022. godini na Međunarodnom aerodromu Sarajevo opsluženo 1.377.348  putnika, što je za čak 20% više u odnosu na referentnu 2019. godinu, te je realizovano 15.451 aviooperacija, odnosno 13% više u odnosu na predpandemijsku 2019. godinu.

Ukupno 28 aviokompanija operirale su sa Aerodroma Sarajevo tokom 2022. godine, te su povezivale Bosnu i Hercegovinu sa čak 40 svjetskih i europskih destinacija.

Da se sarajevski aerodrom vrtoglavo kreće ka svom novom milionu, ukazivali su i rezultati  ACI EUROPE koji je prema statistici za septembar 2022. godine svrstao Aerodrom Sarajevo u „Top 5“ aerodroma u grupi 4 (aerodromi do 5 miliona putnika) sa prikazanim povećanjem od čak 36% u odnosu na isti period 2019, ali i činjenica da smo već u oktobru mjesecu oborili rekord po broju putnika iz 2019. godine.

Nastavak pozitivnog poslovanja očekuje se i u 2023. godini. Uz uspješno okončanje kapitalnih razvojnih projekata i povećanje postojećih kapaciteta kojima se u bitnoj mjeri unaprijeđuje nivo usluge, na sarajevskom aerodromu su već u toku pripreme za ljetnu sezonu, kao i pregovori sa aviokompanijama koje su iskazale interesovanje za pokretanje novih linija iz glavnog grada BiH.

 

Ova stranica koristi kolačiće. Kolačići se koriste za poboljšanje korisničkog iskustva i funkcionalnosti stranice.