AEGEAN POKRIVA NOVU AVIOLINIJU SKOPLJE - SARAJEVO OD OKTOBRA

 

TAV Airports sa uzbuđenjem najavljuje predstojeće pokretanje nove rute od Međunarodnog aerodroma Skoplje do Međunarodnog aerodroma Sarajevo, kojom će od početka oktobra upravljati aviokmpanija AEGEAN.

 

 

AEGEAN, grčki avioprijevoznik i član STAR ALLIANCE-a, od 2. oktobra ove godine pokreće novu liniju od Međunarodnog aerodroma Skoplje do Međunarodnog aerodroma Sarajevo, saopćavaju iz TAV Airports-a.

 

AEGEAN će početi sa letovima između dva glavna grada od 2. oktobra 2023. godine, avionom ATR72-600, sa tri nedjeljne frekvencije, ili svakog ponedjeljka, srijede i petka.

 

“Oduševljeni smo što možemo najaviti i čestitati AEGEAN-u na njihovoj odluci da od oktobra ove godine pokrenu let iz Skoplja za Sarajevo i osiguraju odličnu regionalnu povezanost, od Atine na jugu, preko Skoplja, do Sarajeva na sjeveru Balkana. Ova zračna veza u isto vrijeme označava značajnu prekretnicu u našoj posvećenosti kao operatera aerodroma poboljšanju mogućnosti zračnog putovanja za naše cijenjene putnike.” – izjavio je Nejat Kurt, generalni direktor TAV Makedonije.

Do kraja ljetnjeg reda letenja za 2023. godinu, odnosno do kraja oktobra, vrijeme polaska sa aerodroma Skoplje je u 19:00 sati, a vrijeme dolaska na aerodrom Sarajevo u 20:10 sati, dok će vrijeme polaska sa aerodroma Sarajevo biti u 20:50h, sa vremenom dolaska na aerodrom Skoplje u 21:50h. Sličan raspored će biti ponuđen i tokom zime 23/24.g.

Rezervacija avio karata dostupna je na AEGEAN web stranici https://en.aegeanair.com/ i turističkim agencijama.

„Zadovoljstvo nam je najaviti pokretanje naše nove rute od Skoplja do Sarajeva, počevši od oktobra 2023. godine, i unapređenje naših operacija između Atine i Skoplja kroz povećanje kapaciteta i frekvencija, jer to odražava našu posvećenost proširenju našeg prisustva na području Balkana i ojačat će našu prisutnost pružanjem povećane povezanosti na visokokvalitetnim uslugama AEGEAN-a. Ova ruta također označava naš povratak u Bosnu nakon izazova koje nam je postavila pandemija COVID-19, i nismo mogli biti više uzbuđeni što ćemo se ponovo povezati s našim cijenjenim putnicima u ovoj regiji. Od oktobra, putnici iz Skoplja će imati povećane mogućnosti povezivanja preko atinskog čvorišta do AEGEAN mreže sa skoro svakodnevnim letovima koji proširuju naš domet do destinacija širom Grčke, Evrope i Bliskog istoka. Ovaj razvoj nudi mogućnosti putnicima da istraže i dožive raznovrsne destinacije sa praktičnošću i pouzdanošću po visokim standardima po kojima je AEGEAN poznat" – izjavio je Roland Jaggi, glavni komercijalni direktor, AEGEAN-a.

“Sretni smo što će Sarajevo nakon trinaest godina ponovo biti povezano sa glavnim gradom Sjeverne Makedonije - Skopljem. Posebno nas raduje činjenica da je pokretanje ove rute rezultat zajedničke i vrlo uspješne saradnje dva aerodroma – Međunarodnog aerodroma Skoplje, Međunarodnog aerodroma Sarajevo i AEGEAN-a, grčkog avioprijevoznika, koji je prepoznao značaj i potencijal uspostavljanja ove aviokompanije kao odličan vid unapređenja komunikacije i jačanja saradnje u oblasti privrede i turizma između Sjeverne Makedonije i Bosne i Hercegovine. Vjerujemo da će ova linija imati dobre performanse i radujemo se prvom letu AEGEAN-a na relaciji Skoplje-Sarajevo!" - rekao je Alan Bajić, direktor Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

Zvaničnici TAV aerodroma kažu da bi dodavanje ove nove rute na mapu mreže ruta i portfelj Međunarodnog aerodroma Skoplje bio još jedan doprinos već snažnom pozitivnom trendu oporavka u podacima o vazdušnom saobraćaju, posebno u prvoj polovini 2023.g.

Za period januar – jun 2023. godine, oba makedonska aerodroma, Međunarodni aerodrom Skoplje i Ohridski aerodrom Sveti apostol Pavle, prevezli su ukupno 1,3 miliona putnika, što je godišnji porast od 41% u odnosu na 2022. godinu, dok u odnosu na 2019., referentna godina po putničkom prometu prije Covid-krize predstvlja povećanje je za 15% više putnika u prvoj polovini ove godine. Što se tiče broja letova za isti period, na oba aerodroma obavljeno je ukupno 10.299 letova, što predstavlja rast od 23% na godišnjem nivou.