>

16.04.2013 Antonov AN-124 sletio na Međunarodni aerodrom Sarajevo

Jedan od najvećih transportnih zrakoplova na svijetu, tipa Antonov AN-124 jutros u 8h sletio je  na pistu Međunarodnog aerodroma Sarajevo, kako bi  dopremio vozila i teret za trupe iz Ujedinjenog Kraljevstva, koje učestvuju u vježbi EUFOR-a  „Brzi odgovor 2013.“

 


Vježba “Brzi odgovor 2013.” trajat će od 15. do 28. aprila 2013. godine i njome će se demonstrirati sposobnost EUFOR-a da uspješno aktivira, brzo rasporedi i integrira čete koje su u stanju pripravnosti u okviru  rezervnih snaga stacioniranih van Bosne i Hercegovine.

Zrakoplov Antonov AN- 124, koji je zadužen za prijevoz opreme potrebne za izvođenje vježbe  “Brzi odgovor 2013.”  uglavnom se koristi za strateški prijevoz teških zrakoplova i često nosi teret koji ne može biti isporučen drugim zrakoplovima. 

Sve do proizvodnje  AN-225, ovo  je bio najveći transportni avion na svijetu, koji u jednom letu može prevesti do 80 tona tereta, a maksimalna dozvoljena težina pri polijetanju iznosi 392 t.

 


Profesionalno osoblje  Međunarodnog aerodroma Sarajevo izvršilo je sve potrebne pripreme za prijem zakoplova ovog tipa kao što je: dodatni angažman na uređenju,  ravnanju i čišćenju osnovne staze, dodatni pregled manevarskih površina u cilju sprečavanja eventualnog oštećenja zrakoplova otpadom, poduzete su pripremne radnje da se ova operacija izvrši u preiodu kada nema planiranog redovnog saobraćaja, a pripremljena je i sva oprema potrebna za istovar i opslugu ovako velikog zrakoplova.


Sarajevo Airport Magazine

Oglasna ploča
Politike ISU i Okolinski izvještaji