>

15.08.2014 Obilježava se 18 godina od poslijeratnog otvaranja Sarajevskog aerodroma za civilni zračni promet

Osamnaest godina je prošlo otkako je Sarajevski aerodrom nakon ratnih zbivanja i potpunog uništenja ponovo otvoren za civilni zračni promet.

 

Svečanost poslijeratnog otvorenja upriličena je 15. augusta 1996. godine, a otvorenju su prisustvovali  tadašnji predsjednik Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Alija Izetbegović i američki državni sekretar Warren Christopher.

 

Prve letove na novootvorenom aerodromu, obavila je hrvatska aviokompanija Croatia Airlines na liniji Zagreb-Sarajevo-Zagreb i turska čarter aviokompanija Top Air, na liniji Istanbul-Sarajevo-Istanbul.

Od te godine kreće ekspanzija planirane rekonstrukcije i brzog razvoja Međunarodnog aerodroma Sarajevo, a samim tim počinje da raste i interes međunarodnih prijevoznika za ovaj aerodrom, što je rezultiralo razvojem civilnog zrakoplovstva na ovim prostorima.

 

Poslijeratna  1996. godina završena je sa 26.000 putnika, a od te godine pa sve do danas kroz sarajevski aerodrom  prošlo je gotovo osam miliona putnika. Zahvaljujući entuzijazmu i zalaganju menadžmenta, kao i svih uposlenika, danas je ovaj aerodrom prepoznatljiv po kvaliteti i pravovremenosti svojih usluga, sigurnosti i redovitosti aviosaobraćaja, te respektabilan partner aviokompanija i ostalih korisnika usluga, čemu svjedoče i mnogobrojna domaća i međunarodna priznanja.

 

Očekujemo da ćemo i poslovnu 2014. godinu završiti uspješno, te da će broj putnika dostići cifru od cca 700.000, što će predstavljati novi rekord za Aerodrom Sarajevo.

 

 


Sarajevo Airport Magazine
reklama za mastercard

Oglasna ploča
Politike ISU i Okolinski izvještaji