>

15.08.2014 Obilježava se 18 godina od poslijeratnog otvaranja Sarajevskog aerodroma za civilni zračni promet

Osamnaest godina je prošlo otkako je Sarajevski aerodrom nakon ratnih zbivanja i potpunog uništenja ponovo otvoren za civilni zračni promet.

 

Svečanost poslijeratnog otvorenja upriličena je 15. augusta 1996. godine, a otvorenju su prisustvovali  tadašnji predsjednik Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Alija Izetbegović i američki državni sekretar Warren Christopher.

 

Prve letove na novootvorenom aerodromu, obavila je hrvatska aviokompanija Croatia Airlines na liniji Zagreb-Sarajevo-Zagreb i turska čarter aviokompanija Top Air, na liniji Istanbul-Sarajevo-Istanbul.

Od te godine kreće ekspanzija planirane rekonstrukcije i brzog razvoja Međunarodnog aerodroma Sarajevo, a samim tim počinje da raste i interes međunarodnih prijevoznika za ovaj aerodrom, što je rezultiralo razvojem civilnog zrakoplovstva na ovim prostorima.

 

Poslijeratna  1996. godina završena je sa 26.000 putnika, a od te godine pa sve do danas kroz sarajevski aerodrom  prošlo je gotovo osam miliona putnika. Zahvaljujući entuzijazmu i zalaganju menadžmenta, kao i svih uposlenika, danas je ovaj aerodrom prepoznatljiv po kvaliteti i pravovremenosti svojih usluga, sigurnosti i redovitosti aviosaobraćaja, te respektabilan partner aviokompanija i ostalih korisnika usluga, čemu svjedoče i mnogobrojna domaća i međunarodna priznanja.

 

Očekujemo da ćemo i poslovnu 2014. godinu završiti uspješno, te da će broj putnika dostići cifru od cca 700.000, što će predstavljati novi rekord za Aerodrom Sarajevo.

 

 


Sarajevo Airport Magazine

Oglasna ploča
Politike ISU i Okolinski izvještaji