>

08.02.2016 Dolazak eksperata ICAO-a u BiH

Od 11-18. februara 2016. godine eksperti Međunarodne organizacije za civilno zrakoplovstvo (ICAO) boravit će zvanično u Bosni i Hercegovini. Svrha njihovog dolaska je obavljanje nadzora u oblasti sigurnosti civilnog zrakoplovstva.

 

Nadzorom će biti ocijenjen stepen ispunjenja obaveza koje je BiH prihvatila kao potpisnica Čikaške konvencije, ocjenjivat će se sistem zrakoplovne sigurnosti BiH kao i stepen usklađenosti sa Aneksom 17 ICAO-a. Takođe, posebna pozornost će se posvetiti zakonskoj regulativi na nacionalnom nivou vezano za sigurnost civilnog zrakoplovstva.

 

Ovom prilikom vršit će se i nadzor nad primjenom olakšica u civilnom zrakoplovstvu, odnosno primjena ICAO Aneksa 9 i Dokumenta 9303 – Mašinski čitljivi dokumenti.

 

Nadzorom će biti obuhvaćeni Direkcija za civilno zrakoplovstvo BiH,  Međunarodni aerodrom Sarajevo, IDDEEA, odnosno procedure zaprimanja zahtjeva i izdavanja putnih dokumenata i Granična policija. Operativni aspekti sigurnosti civilnog zrakoplovstva će se promatrati na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.


Sarajevo Airport Magazine

Oglasna ploča
Politike ISU i Okolinski izvještaji