>

16.10.2008 RED WING 4

Danas je na lokalitetu vatrogasnog poligona sarajevskog aerodroma održana vježba „Nesreća aviona u krugu Međunarodnog aerodroma Sarajevo“ (RED WING 4). Vježba je počela u 9 sati i 15 minuta davanjem znaka za uzbunu kojim su se pokrenuli svi učesnici akcije. Simulirana je nesreća aviona B737 sa 45 putnika i članova posade, koji se prilikom pada zapalio. Uslijedile su akcije gašenja požara, spašavanja i evakuacije unesrećenih.
 

Za evakuaciju povrijeđenih osim kola hitne medicinske pomoći, na mjesto nesreće stigao je i helikopter koji je prevozio teško povrijeđene u gradske bolnice.


 

Međunarodni aerodrom Sarajevo je obavezan da ovakvu vježbu izvede svake dvije godine. Simulacija nesreće i cjelokupna vježba je imala za cilj provjeru sposobnosti osoblja i operativnosti važećeg Plana mjera i postupaka u izvanrednim situacijama (Emergency Plan).
U vježbi su učestvovali : 
- Međunarodni aerodrom Sarajevo 
- Zavod za Hitnu medicinsku pomoć
- Profesionalna Vatrogasna brigada – jedinica Stup
- Policija Kantona Sarajevo – Jedinica za podršku
- Granična policija – Jedinica GP aerodrom Sarajevo 
- Oružane snage BiH
- Helikopterska jedinica F MUP-a
Komitet sigurnosti  Međunarodnog aerodroma Sarajevo, koji je cijelo vrijeme pratio akciju ocijenio je vježbu uspješnom. Spremnost i uvježbanost učesnika, pokazalo se, na zavidnom je nivou.


Sarajevo Airport Magazine

Oglasna ploča
Politike ISU i Okolinski izvještaji