>

20.10.2016 Aviokompanija Croatia Airlines i Međunarodni aerodrom Sarajevo obilježili 20. godina uspješne saradnje

Croatia Airlines, hrvatski nacionalni avioprijevoznik i član udruge Star Alliance, danas je na Međunarodnom aerodromu Sarajevo obilježio 20. godišnjicu kontinuiranog letenja na međunarodnoj redovnoj liniji Zagreb – Sarajevo.

 

Na svečanosti, koja je održana na najvećem i najvažnijem aerodromu Bosne i Hercegovine, istovremeno je obilježeno i dvadeset godina uspješne poslovne saradnje Croatia Airlinesa i Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

 

Croatia Airlines obavio je prvi let na redovnoj međunarodnoj liniji Zagreb – Sarajevo u augustu 1996. godine putničkim avionom ATR42 i bio je prvi europski i svjetski avioprijevoznik koji je sletio na obnovljeni Sarajevski aerodrom, čime ga je ponovno otvorio za civilni zračni saobraćaj. 

 

Krešimir Kučko, predsjednik Uprave Croatia Airlinesa, na prigodnoj je svečanosti rekao:

-Veoma smo ponosni što je naš zrakoplov 1996. godine prvi sletio na sarajevsku zračnu luku i tako otvorio novo poglavlje u njegovom radu i razvoju. U proteklih dvadeset godina Croatia Airlines i Međunarodni aerodrom Sarajevo zajednički su uložili mnogo stručnog znanja, entuzijazma i upornosti i saradnju su sustavno unapređivali. U tom razdoblju na liniji Zagreb – Sarajevo u avionima Croatia Airlinesa ukupno je prevezeno više od 887.000 putnika. Tržište Bosne i Hercegovine važno je regionalno tržište za našu tvrtku i u nadolazećem zimskom redu letenja i dalje ćemo povezivati Sarajevo i Zagreb svakoga dana u tjednu.


 

Armin Kajmaković direktor Međunarodnog aerodroma Sarajevo, naglasio je:

- Aviokompanija Croatia Airlines, kao jedan od naših najznačajnijih poslovnih partnera, uveliko je zaslužna što je od 1996. do danas kroz Međunarodni aerodrom Sarajevo prošlo više od 9 miliona putnika, te realizovano više od 100.000 aviooperacija.  Ponosni smo što ove godine dočekujemo  800.000-og putnika, čime ćemo oboriti još jedan sopstveni rekord. Želim naglasiti da Aerodrom Sarajevo kontinuirano radi na realizaciji ambicioznih razvojnih projekata, u cilju pružanja što kvalitetnije usluge svim našim korisnicima i poslovnim partnerima, među kojima je i Croatia Airlines. Ovom prilikom se želim još jednom zahvaliti cjelokupnom kolektivu Croatia Airlines-a na ukazanom povjerenju i uspješnoj poslovnoj saradnji, koju zajednički gradimo svih ovih 20 godina.

 

 


Sarajevo Airport Magazine

Oglasna ploča
Politike ISU i Okolinski izvještaji