>

19.04.2017 Komitet za borbu protiv terorizma pri UN-u posjetio Međunarodni aerodrom Sarajevo

Komitet za borbu protiv terorizma pri UN-u posjetio je Međunarodni aerodrom Sarajevo. Osim predstavnika aerodroma zaduženih za sigurnost, sastanku su prisustvovali i predstavnici Ministarstva sigurnosti, Granične policije, te predstavnici UIO.
Na sastanku je bilo riječi o mjerama  granične kontrole vezanih za provjeru  putnika i roba,odnosno o različitim nadležnostima i odgovornostima sigurnosnih agencija,  a sve kako bi se spriječio ulazak osoba koje se dovode u vezu s terorizmom i koje na bilo koji način mogu ugroziti sigurnosne interese zemlje. Komitet se posebno zanimao za  međuagencijsku i međunarodnu suradnju, a posebno razmjenu podataka sa Interpolom i Europolom  kada je u pitanju borba protiv nasilnog ekstremizma i radikalizma, sa posebnim fokusom na strane terorističke borce.
Razgovaralo se i o aktivnostima vezanim za sprečavanje pranja novca i financiranje terorizma, zakonskoj  regulativi i pravosudnoj praksi.
Navedene aktivnosti poduzimaju se u cilju implementiranja međunarodnih obaveza  Bosne i Hercegovine posebno Rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, nakon posjeta Komiteta za borbu protiv terorizma  u novembru 2007.godine, kao i  preporuka  od kojih će BiH imati koristi kroz dalju tehničku podršku, kako bi se u potpunosti implementirale relevantne odredbe rezolucije.


Sarajevo Airport Magazine

Oglasna ploča
Politike ISU i Okolinski izvještaji