>

01.08.2017 NOVI REKORD ZA MEĐUNARODNI AERODROM SARAJEVO: U julu opsluženo preko 140.000 putnika

U julu je na Međunarodnom aerodromu Sarajevo opsluženo ukupno 140.025 putnika, što predstavlja povećanje za čak 28% u odnosu na isti mjesec prethodne godine, čime je oboren rekord po pitanju broja putnika u jednom mjesecu.

Broj obavljenih aviooperacija u mjesecu julu je 1.412 što je za 17% više u odnosu na isti mjesec prethodne godine. Kada je riječ o kargu, u mjesecu julu je otpremljeno 260.813 kg komercijalnog karga tj. 65% više u odnosu na juli 2016.godine.

U periodu od 01. 01. do 30. 06. 2017. godine, opsluženo je ukupno 383.983 putnika, što je za 7% više u odnosu na 2016. godinu. Broj aviooperacija u prvom polugodištu tekuće godine je 5.854 što je za 12% više u odnosu na isti period prethodne godine. U prvom polugodištu tekuće godine otpremljeno je 1.605.669 kg komercijalnog karga što je za 61% više u odnosu na isti period prethodne godine.

U kontekstu predstojeće realizacije brojnih razvojnih projekata Međunarodnog aerodroma Sarajevo, odnosno prvenstveno činjenice da su praktično dostignuti projektovani  kapaciteti terminalne zgrade, neophodno je napomenuti da su ovi impozantni rezultati postignuti zahvaljujući izuzetnom radnom angažmanu zaposlenika aerodroma.

U ovom trenutku blizu dvadeset aviokompanija je uspostavilo aviolinije sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo. Bez obzira na tu oštru konkurenciju, mi konstatno radimo na privlačenju novih kompanija, te naš pristup nastojimo prilagoditi pojedinačnim i specifičnim potrebama svake aviokompanije zasebno. Kao rezultat toga, u manje od sedam mjeseci ove godine,  pet novih aviokompanija (WizzAir, Tuifly, Atlasglobal, Nesma Airlines, Wataniya Airways) su uspostavile aviolinije sa našeg aerodroma, a pregovori sa jednom od najvećih svjetskih aviokompanija, Qatar Airways-om su u toku.

Trend pozitivnog poslovanja uz povećanje broja letova i putnika, očekujemo i u narednom periodu


Sarajevo Airport Magazine

Oglasna ploča
Politike ISU i Okolinski izvještaji