>

05.12.2017 Počinje rekonstrukcija na Međunarodnom aerodromu Sarajevo


Kako je bilo i najavljeno, na Međunarodnom aerodromu Sarajevo počeli su  radovi na rušenju starog Terminala A. Riječ je o terminalu koji se odavno ne koristi za prvobitnu namjenu i koji se nalazi pokraj obnovljenog Terminala B. Nakon rušenja starog Terminala A, planirano je proširenje postojećeg Terminala B na tom prostoru.

Terminal A je korišten za komercijalni promet od 1969. godine do početka rata 1992. godine. Nakon izgradnje Terminala B, koristio se  kao kancelarijski prostor za osoblje aerodroma, a u njemu je bio smješten i restoran za posjetitelje.

 

Rušenju su prethodili brojni pripremni radovi u periodu od nekoliko mjeseci, uključujući postavljanje i opremanje dva montažna objekta sa svom pratećom infrastrukturom za potrebe radnika.
U sklopu tih pripremnih radova obavljeno je i preseljenje oko  120 zaposlenika iz Operativnog centra, službe ugostiteljstva  i drugih službi na različite lokacije.

 

Kako bi racionalizirali troškove, sva oprema sa starog Terminala „A“ , poput kuhinje, sistema za grijanje i hlađenje, namještaja, audio-video sistemi, te drugo iskorištena je za opremanje privremenih objekata. Izvođač radova  je također dužan da izvrši selektiranje otpada, kako bi Aerodrom prodao sav otpad koji ima tržišnu vrijednost.


Radovi su počeli rušenjem stare administrativne zgrade. Od 01.12. zatvoren je restoran u Terminalu „A“, kako bi se mogla izvršiti demontaža opreme iz kuhinje i prenijeti u novi prostor u kontejnerskom kompleksu koji je namjenjen za restoran.
Radovi  se sastoje  od pripreme gradilišta, rušenja zgrade, odvoza zemlje i demontaže objekata. Procijenjena vrijednost radova je 160.000 konvertibilnih maraka. Radovi na rušenju bi trebali biti okončani do konca godine.


Sarajevo Airport Magazine

Oglasna ploča
Politike ISU i Okolinski izvještaji