>

29.03.2018 Lufthansa obilježila 20 godina letenja na liniji München – Sarajevo i dva desetljeća suradnje s Međunarodnim aerodromom Sarajevo

Lufthansa, njemački nacionalni avioprevoznik, najveći europski avioprevoznik i član udruge Star Alliance, danas je na Međunarodnom aerodromu Sarajevo obilježila 20. obljetnicu uspostave redovite međunarodne linije München-Sarajevo-München. Na press konferenciji i prigodnom prijemu istodobno je obilježeno i dvadeset godina uspješne poslovne suradnje Međunarodnog aerodroma Sarajevo i Lufthanse.

 

 

Prvi let na ovoj liniji Lufthansa je obavila 29. marta 1998. tek godinu i pol dana nakon što je Međunarodni aerodrom Sarajevo ponovo otvoren za civilni promet. Lufthansa je time bila jedna od prvih aviokompanija koje su otpočele avio operacije sa našeg aerodroma nakon završetka rata, čime su značajno doprinjeli ponovnom povezivanju Sarajeva sa ostatkom Europe i svijeta, normalizaciji života u Sarajevu, te jačanju ekonomske slike naše zemlje.

Tijekom proteklih nekoliko godina, Lufthansa samo sa navedenom linijom pokriva oko 10% prometa na Međunarodnom aerodromu Sarajevo. Kada se tome dodaju druge tri kompanije Lufthansa grupacije koje također operiraju sa našeg aerodroma – Austrian Airlines, Swiss i Eurowings – udio Lufthansa grupacije predstavlja više od jedne četvrtine ukupnog broja putnika prevezenih sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

 


Peter Pullem, viši direktor prodaje za Centralnu, Istočnu i Jugoistočnu  Europu za Lufthansa Groupaciju  rekao je danas na proslavi:

“29. marta 1998. Lufthansa je po prvi put uvela let iz Minhena za Sarajevo i dvije decenije kasnije mi slavimo 20.godišnjicu našeg kontinuiranog prisustva na tržištu. Današnji događaj pokazuje predanost  Bosni i Hercegovini Lufthansa Group kao prve europske avio grupacije koja je povezala mladu državu sa zapadnom Europom i svijetom. Radujemo se nastavku pružanja usluga i fleksibilne mreže putnicima u regionu. Želio bih da se zahvalim svim našim putnicima i partnerima, posebno Medjunarodnom aerodromu Sarajev, koji doprinose našem stalnom uspjehu.“

 

Armin Kajmaković direktor Međunarodnog aerodroma Sarajevo, naglasio je:

“Od dolaska Lufthanse kroz Međunarodni aerodrom Sarajevo prošlo je preko 10 milijuna putnika, a poseban rast bilježimo u protekle dvije godine. U ovoj godini, kada obilježavamo 20. godišnjicu suradnje sa Lufthansom, očekujemo svog prvog milijunitog putnika. Ove brojke nalažu ambiciozne i opsežne razvojne projekte koji će pratiti navedeni rast i kojim ćemo osigurati kapacitet od dva milijuna putnika godišnje. To radimo s ciljem nastavka pružanja što kvalitetnije usluge svim našim putnicima, korisnicima i poslovnim partnerima, ali i s ciljem daljeg rasta, uključujući uspostavu dodatnih linija. U svim tim planovima visoko figurira naš odnos sa Lufthansom, te se nadamo ne samo nastavku ove uspješne suradnje, već i njenom daljem razvoju.“

 

 

Veleposlanica  Njemačke u BiH Christiane Hohmann istakla je da je čast i privilegija obilježiti 20. obljetnicu prisustva Lufthanse na sarajevskom aerodromu.

"Veoma je važno naglasiti činjenicu da obilježavamo dva desetljeća od 1998. godine kada je uspostavljen prvi let München-Sarajevo-München, što je omogućilo putovanje građanima BiH. Takođe je važno da su letovi na ovoj liniji popunjeni u oba pravca. To mogu konstatirati sa zadovoljstvom, jer to znači da postoji interes za dolazak u BiH, što je jako dobro za ovu državu", poručila je veleposlanica  Hohmann.

Na Lufthansinoj izravnoj međunarodnoj liniji Sarajevo-München-Sarajevo zrakoplovi lete svakoga dana u tjednu, a putnici se prigodom dolaska u minhensku  zračnu luku mogu koristi ostalim brojnim Lufthansinim linijama do 137 destinacija u 44 zemlje diljem svijeta.
Osim toga, kao član najveće udruge avioprijevoznika Star Alliance, Lufthansa u suradnji s partnerima omogućuje putovanja diljem svijeta, a pritom se putnici mogu koristiti mnogim pogodnostima zajedničkoga globalnog proizvoda (zajednički terminali, skupljanje nagradnih milja, itd).

 

 


Sarajevo Airport Magazine

Oglasna ploča
Politike ISU i Okolinski izvještaji