>

13.04.2018 Brojni radovi na Međunarodnom aerodromu Sarajevo

Na Međunarodnom aerodromu Sarajevo počela je sanacija  još jednog dijela parkirne platforme za zrakoplove. Riječ je  faznoj sanaciji  platforme, koja je započela još 2014. godine,a  koja će omogućiti novi period eksploatacije od minimalno 20 godina. Prva faza   je uspješno završena 2014. godine kada je sanirano  oko 1700 m2 platforme. Druga faza  je završena prošle godine kada je zamijenjeno  novim slojevima  i završnom betonskom pločom oko  3500 m2 parking platforme.

 

Građevinski radovi se i ovaj put odvijaju 24 sata dnevno, a stručne službe aerodroma Sarajevo poduzele su niz organizaciono-tehničkih mjera kako izvođenje radova ne bi utjecalo na sigurnost i redovnost zračnog prometa. Radovi bi trebali  biti završeni do sredine idućeg mjeseca, a ovaj put će biti sanirano  oko 3000 m2 postojeće parking platforme, odnosno zamijenjeno  novim slojevima i završnom betonskom pločom  debljine 30 centimetara, a sve u skladu sa međunarodnim ICAO propisima.

 

 

Sanacija se vrši zbog  problema u eksploataciji dijela platforme, konkretno zbog problema sa  kolotrazima koje su uzrokovali točkovi zrakoplova na parking pozicijama, a zbog čega je vrlo često bilo neophodno vršiti zamjenu asfalta na tim dijelovima platforme.

 

Osim radova na sanaciji  parking platforme, uskoro se očekuje i završetak radova na izgradnji rashladne komore, a koja će znatno  olakšati  izvoz kvarljive robe. Kapacitet  rashladne komore je 80 tona, odnosno 64 euro palete, a površina 230 metara kvadratnih. Ona će biti multifunkcionalna, što znači da će u prostoru komore biti osiguran temperaturni režim od 0 do 5 stupnjeva za transport i skladištenje robe osjetljive robe, ali i režim takozvane ambijentalne temperature od 15 do 25 stupnjeva, te  može  služiti  i kao skladište.

 


Uz sve ove radove, istovremeno se radi i na rekonstrukciji  mreže za odvodnju otpadnih i oborinskih voda. Postojeća  mreža je zastarjela i svojim kapacitetima i profilima ne može podmiriti sve priključene i novoplanirane objekte, te se stoga pristupilo rekonstrukciji. Dužina trase kanalizacione mreže je oko 820 m, a oborinske kanalizacije oko  550 m.
Svi ovi radovi značajno će  unaprijediti razinu  i kvalitet usluga koje Međunarodni aerodrom Sarajevo pruža svojim poslovnim partnerima i korisnicima.


Sarajevo Airport Magazine

Oglasna ploča
Politike ISU i Okolinski izvještaji