>

18.04.2018 Studenti Ekonomskog fakulteta u Sarajevu posjetili Međunarodni aerodrom Sarajevo


Studenti Ekonomskog fakulteta u Sarajevu posjetili su  Međunarodni aerodrom Sarajevo. Riječ je o edukativnoj posjeti u sklopu koje su se studenti upoznali  sa procesom prihvata i otpreme zrakoplova, putnika i robe kroz AMS sistem(Airport Management System).  

Ovaj sistem je razvio Sektor za informatičke i komunikacione tehnologije Međunarodnog aerodroma Sarajevo, a koji koriste brojni zaposlenici aerodroma, te koji je od izuzetnog značaja za obavljanje aktivnosti i operacija na aerodromu.

AMS omogućava unos i obradu podataka potrebnih za planiranje i kontrolu aerodromskih operacija. Prikupljene podatke prezentira putnicima putem eksternih sistema preko FIDS (Flight Information Display System) monitora, audio objava i razglasa, putem web stranice (http://sarajevo-airport.ba) i mobilnih aplikacija. Sistem također omogućava fakturiranje i naplatu avijacijskih usluga, statističke preglede i izvještaje. AMS je web baziran sistem izrađen u najsuvremenijim trenutno dostupnim informacionim tehnologijama.

 

 

Studenti su obišli Operativni kao i Dispečerski centar,gdje su se na licu mjesta uvjerili u prednosti i karakteristike ovog sistema. 
Međunarodni aerodrom Sarajevo pridaje veliki značaj suradnji  sa akademskim institucijama u zemlji i inozemstvu, te ovaj posjet predstavlja dodatnu potvrdu opredijeljenosti za prezentiranje  iskustava u radu  zaposlenika sarajevskog aerodroma.

 

 


Sarajevo Airport Magazine

Oglasna ploča
Politike ISU i Okolinski izvještaji