>

04.09.2018 Simulacija pokušaja oružanog napada i talačka kriza na Aerodromu Sarajevo

Na Međunarodnom aerodromu Sarajevo održana je metodsko pokazna vježba, kojom je simuliran pokušaj oružanog napada  i talačka kriza.

 

 

Cilj vježbe je uvježbavanje rukovodnih i izvršnih sastava u rješavanju krizne situacije, provjera donesenih regulativa, planova i procedura za ovu vrstu krizne situacije te uvježbavanje sistema obavještavanja i koordinacija aktivnosti između odgovornih subjekata.

 

 

Podsjećamo da je riječ o godišnjoj vježbi  Oružanih snaga BiH, organa za provođenje zakona BiH i EUFOR-a, kojom  se zajedno uvježbavaju u okviru realističnog scenarija, s ciljem provjere njihovih planova za krizne situacije.

 

 

 

Vježbom "Brzi odgovor 2018" se uvježbava sposobnost EUFOR-a da pozove svoje rezervne snage kao pojačanje i za pružanje podrške domaćim vlastima, organima za provođenje zakona i Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, pri održavanju sigurnog i stabilnog okruženja.

 

 

U ovoj međunarodnoj vježbi sudjeluju Višenacionalni bataljon EUFOR-a, elementi rezervnih snaga iz Austrije, Bugarske, Italije, Rumunjske i Ujedinjenog Kraljevstva, kao i Taktički rezervni bataljon iz sastava NATO snaga na Kosovu. U vježbi  su sudjelovali i anti-bomb tim JGP Aerodrom Sarajevo, pripadnici Sektora za sigurnost i zaštitu i Sektora saobraćaja i usluga u zračnom saobraćaju Međunarodnog aerodroma Sarajevo, Spasiteljsko vatrogasna služba i Služba hitne medicinske pomoći Aerodroma Sarajevo, jedinica za specijalnu podršku SIPA-e, OSA-e..
U sklopu vježbe, sazvan je i Državni krizni tim, a koji je dao odobrenje policijskim agencijama da pristupe rješavanju talačke situacije. Sastanku su prisustvovali ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić,zapovjednik EUFOR-a  ALTHEA generalmajor Martin Dorfer,ministar prometa i komunikacija BiH Ismir Jusko,  direktor OSA-e Osman Mehmedagić, direktor SIPA-e Perica Stanić, direktor Granične policije BiH Zoran Galić, tužiteljica Tužiteljstva BiH Diana Kajmaković,  predstavnici BHANSA-e,BHDCA, Ministarstva vanjskih poslova BiH, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, te brojni drugi..

 

 

 

 

 

 

Ispred Međunarodnog aerodroma Sarajevo sastanku kriznog štaba prisustvovali su direktor Aerodroma Armin Kajmaković, izvršni direktor za saobraćaj i usluge u zračnom saobraćaju Elvedin Begić, te direktor sektora sigurnosti Senad Malić.
Poduzete su sve predviđene aktivnosti za krizne situacije, uključujući izdavanje neophodnih obavještenja, zasjedanje nadležnih timova, informiranje nadležnih službi i institucija, te izdavanje potrebnih uputstava.
Vježba je ocijenjena uspješnom.


Sarajevo Airport Magazine

Oglasna ploča
Politike ISU i Okolinski izvještaji