>

31.03.2011 VJEŽBA RED WING 5

Jučer je na lokalitetu vatrogasnog poligona sarajevskog aerodroma održana vježba „Nesreća aviona u krugu Međunarodnog aerodroma Sarajevo“ (RED WING 5). Vježba je počela davanjem znaka za uzbunu kojim su se pokrenuli svi učesnici akcije. Simulirana je nesreća aviona B737 sa 45 putnika i članova posade, koji se prilikom pada zapalio. Uslijedile su akcije gašenja požara, spašavanja i evakuacije unesrećenih.

Za evakuaciju povrijeđenih osim kola hitne medicinske pomoći, na mjesto nesreće stigao je i helikopter koji je prevozio teško povrijeđene u gradske bolnice.

Međunarodni aerodrom Sarajevo je obavezan da ovakvu vježbu izvede svake dvije godine. Simulacija nesreće i cjelokupna vježba je imala za cilj provjeru sposobnosti osoblja i operativnosti važećeg Plana mjera i postupaka u izvanrednim situacijama (Emergency Plan).

U vježbi su učestvovali :

- Međunarodni aerodrom Sarajevo

- Zavod za Hitnu medicinsku pomoć

- Profesionalna Vatrogasna brigada – jedinice Aerodrom i Stup

- Policija Kantona Sarajevo – PU Ilidža i PU Novi Grad

- Granična policija – Jedinica GP aerodrom Sarajevo

- Oružane snage BiH - Helikopterska jedinica

Komitet sigurnosti  Međunarodnog aerodroma Sarajevo, koji je cijelo vrijeme pratio akciju ocijenio je vježbu uspješnom. Spremnost i uvježbanost učesnika, pokazalo se, na zavidnom je nivou.


Sarajevo Airport Magazine

Oglasna ploča
Politike ISU i Okolinski izvještaji