Testiranje na koronavirus i na Međunarodnom aerodromu Sarajevo

Na prostoru Međunarodnog aerodroma Sarajevo od 01.04.2021. putnici, ali i svi ostali građani mogu izvršiti testiranje na prisustvo koronavirusa. Naime, poliklinika Eurofarm, s kojom je sklopljen ugovor o suradnji na Aerodromu vrši slijedeća testiranja:

  • Antigen test – vrijeme potrebno za dobijanje rezultata testa je 15-20 minuta;
  • RT-PCR test – vrijeme potrebno za dobijanje rezultata testa je jedan i pol sat;
  • SEROLOŠKI TEST– Ukoliko se krv izvadi do 10:00h ujutro rezultati nalaza su isti dan iza 15:00h. Ukoliko se krv izvadi iza 10:00h rezultati nalaza naredni dan iza 15:00h;
  • LAMP test na COVID-19 – rok za izdavanje nalaza je 2h 30min od uzimanje uzorka.  
  • S ( SPIKE ) PROTEIN – Ukoliko se krv izvadi do 10:00h ujutro rezultati nalaza su isti dan iza 15:00h. Ukoliko se krv izvadi iza 10:00h rezultati nalaza naredni dan iza 15:00h;

Testiranja vezana za Antigen, serološki i S protein se vrše unutar terminalne zgrade, dok se PCR i LAMP testiranje obavlja na prostoru ispred zgrade terminala po drive-in principu, gdje je postavljen odgovarajući kontejner u kojima su smješteni ljudi i oprema potrebna za uzimanje i analizu uzoraka.

Cijene testova:

Antigen test

30,00 KM

RT-PCR test

85,00 KM

SEROLOŠKI TEST

40,00 KM

LAMP test na COVID-19

80,00 KM

S ( SPIKE ) PROTEIN

50,00 KM

Cijene testiranja su formirane uzimajući u obzir brzinu obrade uzoraka i dobijanje rezultata.

Također, bitno je naglasiti da je MAS za partnera na ovom projektu odabrao polikliniku koja već ima iskustvo sa testiranjem na koronavirus na aerodromima, a za partnera su odabrani i od aerodroma Ramsgate u Londonu.

I za kraj važno je navesti da ciljna skupina kada su u pitanju korisnici ovih usluga nisu isključivo putnici koji lete sa MAS-a, već i sve druge osobe kojima je potrebna brza i kvalitetna usluga testiranja na virus COVID-19.

Radno vrijeme punktova za testiranje na Međunarodnom aerodromu Sarajevo:

- ponedjeljak - nedjelja od 07:30 - 17:00

 

Ova usluga je uvedena u skladu za zahtjevima i očekivanjima naših putnika, čime je Sarajevski aerodrom, postao jedan od prvih aerodroma u regionu koji je za svoje putnike, ali i ostale građane uveo ovu pogodnost, a što sve bitno olakšava putovanja građanima u vrijeme pandemije COVID19.