Izgubljeno & nađeno

Šta uraditi ukoliko vam se prtljag izgubi?

Ukoliko često putujete zrakoplovom vjerovatno ste iskusili taj neprijatni osjećaj koji vas preplavi dok zurite u pokretnu traku za prtljag, skakućući sa jedne noge na drugu i gledajući zavidno u putnika koji već preuzima svoj prtljag. Broj torbi koje izlaze na traku postaje sve manji i manji, gomila skupljena oko trake je otišla i onda u očaju zaključujete da vaš prtljag nije došao. Ukoliko ste loše sreće, jedno putovanje je više nego dovoljno da se nešto slično desi.

Pitate se šta uraditi?

Bez obzira na kojem aerodromu se desi ova neugodnost i kojom zrakoplovnom kompanijom ste putovali, vaš prvi korak bi trebao biti odlazak u aerodromski ured za izgubljene-nađene stvari. Zato, potražite oznaku izgubljeno-nađeno ili uobičajenu skraćenicu LL (Lost and Found).

Na Međunarodnom aerodromu Sarajevo postoje dva ureda Odjela za izgubljeni-nađeni prtljag. Oba su smještena u terminalnoj zgradi, vidno su označeni i lako uočljivi bilo da se nalazite u carinskoj zoni ili van nje.Radno vrijeme Odjela za izgubljeni-nađeni prtljag je usklađeno sa zvaničnom otvorenošću aerodroma Sarajevo.

Vrijeme kada se preuzima prispjeli prtljag je ograničeno:
08:00 - 11:00 h
17:30 - 20.00 h

Odjel za izgubljeni-nađeni prtljag na sarajevskom aerodromu je opremljen izuzetno sofisticiranim računarskim sistemom traganja za izgubljenim prtljagom (WORLD TRACER) u kojem radi dobro obučeno i ljubazno osoblje.

Također, dobro je znati da u Odjel za izgubljene-nađene stvari ne prispjeva samo prtljag izgubljen na letovima već i sve ostale stvari zaboravljene na drugim mjestima unutar aerodroma (npr. KDZ kontrola u zgradi - to ne uključuje KDZ kontrolu od strane policije na ulazu u gate), restoran, toalet, čekaonice itd.), kao i stvari zaboravljene u zrakoplovu. Kada se utvrdi da je vaša izgubljena prtljaga evidentirana kao pronađena njeno preuzimanje možete dogovoriti sa osobljem Odjela za izgubljene-nađene stvari.

Sve informacije možete dobiti na:
Tel: +387 33 289 105
lost-found@sarajevo-airport.ba

Ova stranica koristi kolačiće. Kolačići se koriste za poboljšanje korisničkog iskustva i funkcionalnosti stranice.