ZIMA NA AERODROMU SARAJEVO

Zimski red letenja na sarajevskom aerodromu stupio je na snagu 29.oktobra. Sve pripreme za zimu 2007/2008 izvršene su na vrijeme.
U toku zimske sezone uobičajene operacije oko prihvata i otpreme zrakoplova, putnika i stvari otežane su zbog loših meteoroloških uvjeta: snježnih padavina, mraza, leda i sl. Kako bi se promet odvijao bez poteškoća i zastoja, neophodno je stalno čišćenje i održavanje kako aerodromskih površina tako i samih zrakoplova. Međunarodni aerodrom Sarajevo raspolaže svom neophodnom I odgovarajućom mehanizacijom (vozilima i mašinama) za čišćenje sniježnih padavina kako sa operativnih aerodromskih površina tako i sa samih zrakoplova.
Upravo zahvaljujući 24-satnoj pripravnosti zimske ekipe prvi ozbiljniji snijeg, koji je počeo padati u noći sa 14. na 15. novembar, nije omeo redovno odvijanje prometa na sarajevskom aerodromu.
Bitno je napomenuti da se za odleđivanje/zaštitu od zaleđivanja operativnih površina i zrakoplova koriste ispitana kemijska sredstva koja ne utječu nepovoljno na okoliš niti na materijal od kojeg je proizveden zrakoplov.