GERMANWINGS U SARAJEVU

Stalna intencija menadžmenta J.P. Međunarodni aerodrom Sarajevo zasnovana na uvođenju novih linija, polučila je još jedan rezultat. Njemačka niskotarifna aviokompanija Germanwings počela je sa direktnim letovima Keln/Bon-Sarajevo 16.augusta ove godine.
Germanwings je njemačka niskotarifna aviokompanija i potpuno je u vlasništvu kompanije Eurowings u kojoj Lufthansa ima vlasnički udio 49 % i gdje, prema međusobnom sporazumu, Lufthansa vrši kontrolu poslovanja.
Glavno administrativno sjedište kompanije Germanwings nalazi se u Kelnu. To je kompanija sa zavidnom flotom koju čini 29 zrakoplova tipa Airbus 319 (A319) i Airbus 320 (A320). Sa ovom flotom, iz četiri najvažnije baze (Keln/Bon, Stutgart, Berlin, Hamburg), Germanwings leti na 65 različitih evropskih destinacija. Izdvojićemo neke: Oslo, Stockholm, Helsinki, St.Petersburg, London, Moskva, Pariz, Zurich, Munich, Vienna,Milan, Budapest, Zagreb, Beograd, Priština, Sofia, Ankara, Istanbul, Atina itd.
U povodu prvog – promotivnog leta Germanwingsa, na sarajevskom aerodromu održana je i konferencija za novinare na kojoj su se prisutnima obratili predstavnici aviokompanije, njemačke ambasade te aerodroma Sarajevo.