Preporuke putnicima koji se vracaju iz zemalja u kojima je registrovana nova gripa "pandemijska H1N1 2009"

BOSNA I HERCEGOVINA
FEDERACIJA BOSNE I HERCEGOVINE
FEDERALNO MINISTARTSVO ZDRAVSTVA
ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO FEDERACIJE BIH

Sarajevo, 07.07.2009.

Putnici koji se vracaju iz zemalja u kojima je registrovana nova gripa "pandemijska h1n1 2009" ako nemaju simptoma gripe (povišena tjelesna temperatura, kašalj, otežano disanje, grlobolja, bolovi u mišicima i kostima, glavobolja, umor), ne trebaju se podvrgavati preventivnom zdravstvenom pregledu niti stavljati pod zdravstveni nadzor u ovom trenutku.

Preporucuje se da prate svoje zdravstveno stanje najmanje 7-10 dana po povratku.

U slucaju da se u roku od 7-10 dana pojave simptomi koji nalikuju na gripu (povišena tjelesna temperatura, kašalj, otežano disanje, grlobolja, bolovi u mišicima i kostima, glavobolja, umor) trebaju da ostanu kod kuce ili mjestu stanovanja i telefonom kontaktiraju ljekara u najbližoj zdravstvenoj ustanovi koji ce dati potrebne instrukcije o tretmanu, zaštiti i eventualnom testiranju. (kontakt telefonom sa ljekarom se preporucuje kako bi se izbjeglo sirenje virusa).

Da bi ljekaru olakšali postavljanje dijagnoze, navedite sve detalje oko vašeg posljednjeg putovanja i navedite sve eventualne kontakte sa osobama koje su imale navedene simptome!

U slucaju težih simptoma bolesti (ubrzano/otežano disanje, cijanoticna ili sivkasta boja kože, teže ili uporno povracanje, gubitak svijesti, psihicke iritacije, pojacavanje simptoma) pozvati hitnu medicinsku pomoc!

Za sve detaljnije informacije obratiti se:

Sluzbi za epidemilogiju zavoda za javno zdravstvo FBiH
Sarajevo, Titova br. 9, tel.: 033 716-590
Mostar, Vukovarska BB, tel. 036 347 139